2010 m. spalio 27 d., trečiadienis

Amalia Rodrigues (LT)


Amália da Piedade Rodrigues, populiari portugalų aktorė ir dainininkė, geriau žinoma kaip Amalia Rodrigues, gimė 1920 liepos 23 dieną Lisabonoje, Portugalijoje. Nuo pat vaikystės Amalia turėjo aistrą dainavimui, tačiau pirmasis jos oficialus pasirodymas buvo tik 1939. Nors ir pirmas,tačiau šis pasirodymas buvo tvirtas žingsnis jos karjeroje. Pirmąją sėkmę Amaliai atnešė daina “Ai Mouraria” 1945. 1947 metais Amalia debiutavo kaip aktorė portugalų filme „Capas Negras“, kuris tapo metų filmu Portugalijoje. Po šio filmo Amalia Rodrigues tapo pasaulinio garso žvaigžde ir publikos numylėtine. Taip pat, ši aktorė vaidino pirmajame spalvotame filme Portugalijoje—"Sangue Toureiro". 1954 metais ji pasirodė Henrio Verneulio filme “The Lovers of Lisbon”. Vaidmuo šiame filme pelnė jai tarptautinį pripažinimą. Metams bėgant ji vaidino daugybėje pasaulio šalių, tokių kaip Sovietų Sąjunga ar Izraelis.

Amalios Rodrigues kaip dainininkės karjera buvo ne mažiau sėkminga nei aktorės. Jos žymiausių dainų sąraše tokios dainos kaip: Lisboa Antiga", "Foi Deus", "Coimbra" (dar žinoma kaip "April in Portugal"), "Barco Negro", "Canção do Mar", "Nem as Paredes Confesso", "Lisboa, Não Sejas Francesa", "Arranjuez, mon amour" (prancūziška "Concierto de Aranjuez" versija), "Vou Dar de Beber à Dor" ir "Com que Voz" ir daugelis kitų. Taip pat Amalia Rodrigues pasižymėjo tuo, kad dainavo kelių portugalų poetų poemas. Dėl jos talento, 1959 metais daugelis Portugalijos žurnalų išrinko ją viena iš keturių geriausių dainininkių istorijoje.

Kai 1974 balandžio 25 dieną prasidėjo Raudonoji Revoliucija, buvo kalbama, kad Amalia susidėjo su nušalintaja vyriausybe. Tai labai pakenkė jos įvaizdžiui, taigi ji trumpam nutraukė savo karjerą, tačiau po metų ji vėl grįžo ir dainavo Lisabonos teatre, kur 5000 žmonių po pasirodymo jai atsistoję plojo, parodydami kad jie visą laiką buvo jai neabejingi. Po šio pasirodymo Amalia tęsė savo karjerą ir debiutavo kaip kompozitorė.

Amalia Rodrigues ištekėjusi buvo du kartus. Jos pirmas vyras buvo Fransisco Cruz, tekintojas, gitaristas, su kuriuo ji išsiskyrė 1946. Po 15 metų ji ištekėjo antrąkart. Antrasis jos vyras buvo Cesar Seabra, brazilų inžinierius, su kuriuo ji gyveno iki pat jo mirties. Nors Amalia ir augo devynių vaikų šeimoje, deja pati vaikų neturėjo. Populiarioji portugalų žvaigždė mirė 1999 spalio 6 dieną ir jos laidotuvės buvo iškilminga ceremonija, pagerbta daugybės jos gerbėjų apsilankymo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą